نکات مهم راه اندازی کولر آبی

با تابش شدید آفتاب و گرم تر شدن هوا از اواسط اردیبهشت ماه، به خصوص در استان ها و شهرهای جنوبی کشور، استفاده از کولرها بسیار متداول می شود. از آنجایی که راه اندازی کولر آبی، شرایط خاص خود را دارد، می بایست در خصوص نحوه تمیز کردن، روغن کاری و راه اندازی کولر آبی اطلاعات کافی در دسترس باشد تا بتوان کولر را بدون مشکل به کار انداخت تا از صدمات مختلفی که ممکن است به پمپ، موتور و یا دینام کولر ایجاد شود جلوگیری کرد.

محل نصب کولر آبی

در نظر داشته باشید که اگر برای اولین بار کولر آبی خریداری کرده اید، بهترین محل نصب برای آن بر روی پشت بام خانه می باشد. زیرا گردش هوا در آنجا به سهولت صورت میگیرد و به اصطلاح کولر خفه نمی شود. همچنین برای بهبود عملکرد و راندمان کولر آبی، می توان از سایه بان بر روی آن استفاده کرد تا از تابش مستقیم خورشید به کولر جلوگیری شود.

همچنین باید محل اتصال کولر را به خوبی از لحاظ تراز بودن چک کرد. کولرها به دلیل سنگینی زیاد و حجم بزرگ جهت حمل و نقل، به صورت عمده در محل سرهم بندی می شود. بنابراین بعد از آنکه اتصالات کاملا صورت گرفت، آنها را بر روی پایه قرار می دهند تا از سطح زمین فاصله داشته باشد. در این صورت باید با تکان دادن کولر از تراز بودن آن مطمئن شد زیرا در صورتی که کولر شروع به کار کند، به دلیل حرکت دورانی موتور درون کولر، به صورت مداوم تکان خورده و باعث ایجاد سروصدا های نامتعارف و آزار دهنده می شود.

تمیز کردن کامل کولر

کولرها در فصول سرد سال بدون استفاده خواهند بود و برای جلوگیری از ورود هوای سرد از دریچه های کولر، با فرا رسیدن فصل سرما، کولرها را با روکش های پلاستیکی یا برزنتی می پوشانند تا هوای سرد از محفظه های کولر وارد کانال کولر نشده و خانه را سرد نکند. همچنین دریچه های کولر نیز به با کیسه های پلاستیکی، پارچه، روزنامه و … پوشانده میشود. در این صورت در طول فصل سرما با وزش باد، طوفان و … ممکن است بخشی از پوشال های متصل به کولر کنده شود و به داخل سینی کولر بریزد.

راه اندازی کولر آبی

راه اندازی کولر آبی

علاوه بر این، به دلیل استفاده مکرر کولرهای آبی از آب، ممکن است رنگ روی بدنه کولر دچار زنگ زدگی شود. همچنین گرد و خاک های مختلف که در طول فصل گرما به درون کولر منتقل شده است می تواند در عملکرد کولر تاثیرگذار باشد. در نتیجه بعد از آنکه کولر را باز کردید، می بایست ابتدا با قطع جریان برق متصل به کولر، به صورت کامل اقدام به شست و شوی کولر کنید.

برای اینکار می بایست با یک فرچه کوچک و یا دستمال های پارچه ای بلا استفاده، سینی کولر را به صورت کامل بشوئید تا درون کولر کاملا تمیز شود. همچنین پره های بخش دورانی کولر را نیز می بایست با گرفتن آب و یا دستمال پارچه ای به صورت کامل تمیز کرد تا به محض روشن شدن کولر، گرد و خاک به درون خانه منتقل نشود.

بررسی پمپ آب کولر

پمپ های آب کولرها، یکی از آسیب پذیر ترین اجزای آن می باشد. این قطعه به صورت دائم، آبی را که در داخل سینی قرار دارد به داخل شلنگ های متصل به پوشال ها می رساند. به همین واسطه در صورتی که سینی پیش از استفاده تمیز نشود، گرد و خاک و رسوبات مختلف می تواند در آب درون سینی حل شده و به پمپ آب آسیب جدی برساند.

به صورتی که پمپ آب علارغم تلاش برای انجام مکش، نمی تواند آب را به داخل کشیده و در نتیجه آب به لوله ها منتقل نمی شود و پوشال ها خشک باقی مانده، هوای درون کولر گرم می شود و علاوه بر انتقال هوای گرم به داخل خانه، با افزایش مدت زمان کارکرد میتواند باعث سوختن قطعات دیگر از جمله موتور کولر شود. در نتیجه می بایست از عملکرد صحیح پمپ آب در هنگام راه اندازی کولر آبی اطمینان حاصل کرد.

تعویض پوشال

پوشال ها اصلی ترین دلیل ایجاد هوای خنک در درون کولرهای آبی می باشد. این بسته بندی های چوبی با اتصال به سه وجه کولر، باعث می شود تا آب بر روی آنها باقی بماند و با ورود هوا و برخورد به این بسته بندی های خیس، هوا خنک شده و به واسطه بخش دورانی به درون دریچه های کولر منتقل می شود. در نتیجه استفاده از پوشال های مرغوب می تواند راندمان دستگاه را افزایش دهد.

پوشال کولر آبی

پوشال کولر آبی

به طور معمول بعد از طی چند سال و به محض آنکه پوشال ها از حالت مرغوبیت خود خارج می شوند، می بایست نسبت به تعویض آنها اقدام کرد. پوشال های چروکیده و تغییر رنگ داده، نشان از عدم کارایی دارد و باید برای دستیابی به حداکثر کیفیت، آنها را دور انداخت و پوشال های جدید را جایگزین آنها کرد. علاوه بر این، پوشال ها به صورت یک صافی نیز عمل میکنند و از ورود گرد و غبار به دلیل وزش باد و طوفان جلوگیری خواهد کرد.

بررسی و خرید تسمه کولر

تسمه کولر با آنکه به نظر یک نوار پلاستیکی بسیار عادی به نظر می رسد، اما یکی از مهم ترین اجزای کولر آبی به حساب می آید. تسمه در اصل نیروی محرکه تولید شده توسط موتور را به بخش دورانی کولر منتقل می کند تا آنرا به حرکت دربیاورد. برای خرید تسمه باید سایز دقیق مورد نظر را داشته باشید. تسمه ای که خریداری می کنید نه باید بسیار سفت باشد و نه باید بسیار شل باشد. حد وسط تسمه را باید در نظر گرفت تا در هنگام کارکرد نه به قدری محکم باشد که باعث پارگی تسمه شود و نه آن قدر نرم باشد، که باعث شود تسمه به روی شفت سر بخورد و بخش دورانی را نچرخاند.

در صورتی که تسمه متصل شده از قبل دچار پارگی شده باشد، می بایست نسبت به تعویض آن اقدام کرد. زیرا در صورتی که تسمه تحت فشار به صورت کامل پاره شود، بخش دورانی از موتور جدا میشود. در نتیجه موتور تحت بار کافی کار نمی کند و باعث صدمه دیدن مدار داخلی موتور خواهد شد.


مجموعه تاسیسات 22 آماده انجام تمامی امور نصب و تعمیر کولر آبی، گازی و اسپلیت در غرب تهران می باشد.


موتور کولر آبی

از آنجایی که برای چرخاندن بخش دورانی، به یک نیروی دورانی نیاز است، از موتورهای الکتریکی استفاده می شود. این موتورها با دریافت انرژی الکتریکی و تبدیل آن به نیروی دورانی، باعث چرخش شفت موتور می شوند و با استفاده از تسمه، می تواند بخش دورانی کولر را جهت انتقال هوای خنک به حرکت دربیاورد. موتور کولر قلب تپنده آن است، در صورت بروز هرگونه مشکل در آن، علاوه بر کاهش راندمان و افزایش میزان هزینه برق، می تواند هزینه بسیار زیادی برای تعمیر داشته باشد.

به طور کلی در صورت شناسایی هرگونه عملکرد ضعیف در کولر و ایجاد سداهای نامتعارف، می بایست از روشن کردن کولر جلوگیری کرد و به سرعت آنرا برای تعمیر پیش تعمیرکار برد. از آنجایی که کولر آبی بدون داشتن موتور الکتریکی یک تکه آهن بلا استفاده است، معمولا قیمت موتورهای الکتریکی مورد استفاده بسیار بالا خواهد بود. بنابراین می بایست در خصوص عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کرد.

روغن کاری کولر

روغن کاری کولر

روغن کاری بخش دورانی

از آنجایی که کولر در نیمی از سال کاملا بلا استفاده می ماند، قطعات کولر به دلیل آنکه در یک جا به صورت ثابت باقی می مانند، دچار خشکی می شوند. بنابراین قبل از روشن کردن کولر می بایست نسبت به روغن کاری بخش های دروانی آن اقدام کرد. یاتاقان ها، چرخ تسمه و دینام سه تا از اصلی ترین قسمت هایی هستند که باید به صورت کامل روغن کاری شوند.

بعد از روغن کاری می بایست بخش دورانی کولر را چرخاند تا روغن کاملا منتقل شود و بخش دورانی به راحتی اقدام به چرخش کند. در صورتی که روغن کاری را فراموش کنید، به دلیل سفتی بخش دورانی، ممکن است به موتور فشار بیش از اندازه وارد شود و آنرا بسوزاند. همچنین تسمه به دلیل تحمل فشار بیش از حد ممکن است دچار پارگی شود.

بررسی شناور کولر

شناور کولر مسئولیت ثابت نگه داشتن عمق آب درون سینی کولر را بر عهده دارد. این قطعه به صورت کلی همانند یک کلید یا ولو (Valve) عمل می کند و به یک دسته متصل است که ته آن یک گوی تو خالی پلاستیکی سبک وجود دارد. نحوه کار شناور به این صورت است که با افزایش سطح آن، بخش پلاستیکی سبک آن به بالا هدایت می شود. در صورتی که سطح آب به حد معقول برسد، این دسته به ارتفاع لازم می رسد و به واسطه آن، یک شیر مانع از وارد شدن آب بیشتر به داخل کولر می شود.

وجود شناورها بسیار مهم است زیرا در صورت نبود آنها، نظارتی به میزان آب وارده به کولر وجود ندارد و می تواند باعث افزایش عمق آب، برخورد آب با سیم ها، بخش دورانی و یا خروج آب از دیواره های کولر و اسراف آب شود. در نتیجه می بایست عملکرد سالم آنرا مورد بررسی قرار داد و در صورت خراب بودن آن نسبت به تعمیر و یا خرید یک شناور جدید اقدام کرد.

شلنگ آب رسانی

از آنجایی که کولرها بر روی پشت بام نصب می شود. باید همواره از عدم نشتی آب بر روی پشت بام مطمئن بود زیرا می تواند باعث طبله کردن دیوار و خرابی سقف خانه شود. بنابراین بعد از آنکه از سلامت کولر به صورت کلی اطمینان حاصل شد، می بایست شلنگ آب رسان را مورد بررسی قرار داد. برای این کار می توان فلکه آب را باز کرد و اجازه داد تا سینی درون کولر به مرور پر شود. در این صورت می توان شلنگ را مورد بررسی قرار داد تا در صورت وجود نشتی به سرعت آنرا تعویض کرد.

شلنگ آب رسانی و شناور

شلنگ آب رسانی و شناور

دلیل اصلی ترکیدگی لوله را می توان تابش خورشید در نظر گرفت. پلاستیک استفاده شده در ساخت این لوله ها با تابش آفتاب می تواند سوراخ شود و جریان آب درون آن نیز باعث فشار آوردن به بخش های ترک خورده می شود و باعث سوراخی خواهد شد. همچنین برودت هوا نیز می تواند باعث منقبض شدن و سخت شدن لوله شده و با کمترین فشار ممکن، امکان دارد لوله ترک خورده و بشکند. همچنین باید از پیچیده شدن و خم شدن لوله جلوگیری کرد.

یکی از راه هایی که می تواند باعث عدم شکستگی لوله شود، استفاده از محافظ لوله است. شلنگ هایی به قطر بزرگتر، مانند شلنگ های آب یاری گل و گیاه را می توان در این خصوص استفاده کرد. شلنگ آب رسان را از درون آن رد کرد تا در معرض تابش آفتاب و یا برودت مستقیم هوا قرار نگیرد.

برخی از مراحل راه اندازی کولر می بایست از درون خانه طی شود. که به آن خواهیم پرداخت.

تمیز کردن دریچه کولر

برای راه اندازی کولر آبی می بایست یک پارچه کاملا نم دار را بر روی دریچه اصلی کولر نگه داشت تا به محض روشن شدن کولر جهت تست موتور، گرد و خاک درون کانال کولر، خانه را کثیف نکند. برای اینکار می توان از یک چهارپایه استفاده کرد و به گرفتن پارچه نم دار روی دریچه اصلی، کولر را روشن کرد تا تمامی گرد و خاک به دستمال پرتاب شود.

بعد از انجام این کار می توان پره های روی دریچه های کولر را نیز به طور کامل تمیز کرد تا برگ، قسمت های جدا شده از پوشال و… جلوی انتقال هوای خنک را نگیرد.

راه اندازی پمپ قبل از روشن کردن کولر

برای آنکه کولر بتواند به صورت کاملا دقیق و به درستی کار کند، می بایست در ابتدا قبل از راه اندازی کولر آبی، پمپ آب را فعال کرد. این کار باعث خواهد شد تا قبل از آنکه کولر اقدام به انتقال هوای تازه به درون خانه کند، پوشال ها کاملا خیس شوند تا هوای خنک به درون ساختمان منتقل شود. همچنین اینکار باعث خواهد شد تا با وزش باد در درون ساختمان کولر، هوای درون کولر خنک باشد و به خنک سازی موتور کولر و سیم های بکار رفته بیانجامد.